2011. január 30., vasárnap

Aki lemaradt Debrecenről...

... nem kell nélkülözne az élményt, amit a Diósgyőr meccseinek megtekintése jelent. Legalábbis a meccsek egy részét illetően - mert bár a Magyar televízió weboldalának vonatkozó cikkéhez talán még jelen pillanatban is valami olyasmi van kiírva címként, hogy "egy percét se hagyja ki", meg hogy "nézzen minden mérkőzést az MTV site-ján", valójában a vasárnapi torna alighanem legjobb derbijét, ami a DVTK szempontjából utóbb meghatározónak bizonyult, nem láthatta senki. Mármint online; a helyszínen lévő szerencsés százak igen.


Képviseletükben szerzőtársam, Norbi, aki megjárta Debrecent ezen a napon, majd bizonyára elmesél mindent, amit a szemtanú mondhat, ő viszont a fenti bosszantó anomáliákból maradt ki - nem mintha irigyelnie kellene tőlünk, többiektől... (Akiknek, tehát az itthon maradottaknak még a dvtk.eu időleges - pont a legfontosabb fél-egy órában! - lefagyását is meg kellett emészteniük.) Szerencsére a kritikus időszakban adott volt és működött is a Boon szöveges élő közvetítése a helyszínről, így lényegében nem maradtunk le semmiről, ami fontos: a Vasas elleni jó játék, sok gól és végül győzelem.

A állami televízió weboldalán, mint említettem, elvileg kezdettől adták az egész tornát stream formájában - és nem csak, mint a valódi tévében, az utolsó egy-másfél óráját -, csakhogy fél kettőtől süket és vak volt a megadott oldal. Mire ténylegesen beindult, már a házigazda Debrecen meccs ment - ezen a napon a hajdúságiak nyertek minden "különversenyt". (És nem csak fociban; lehet más témákat is találni a hétvége netes sajtójában.)


A dvtk.eu fórumában hál'istennek ezt követően volt alkalom és hely, no meg társaság, hogy mindezeket kellően ki lehessen beszélni, megosztani a sorstársakkal örömöt és bánatot, csalódottságot és meglepetést.

Ott írták mindazonáltal páran, a vége felé, hogy ők maguk elmellőzték ezt a bizonyos tévéközvetítést, ergó nemigen láttak semmit a végezetül ezüstérmet érő piros-fehér produkcióból. Ígértem egy bejegyzésben, hogy jelen blogon vigaszt nyújtunk nekik, igaz, ez nem úgy sikerül, ahogy terveztem. Noha DVD-felvevővel rögzítettem a fél 6-kor indult MTV-adást, tehát elvileg lemezre került az elődöntő és a döntő, meg a körítés, beleértve az ünneplést, díjátadást, interjúkat - köztük a diósgyőri beugró, legjobbnak választott kapus Tajtival -, összefoglalókat, de valami hiba került a rendszerbe. A készülék, a lemez avagy a kábeladás hibájából-e, nem tudom, de a felvett anyag tele van akadásokkal, digitális zavarokkal. (Az elmúlt két órát ezzel vacakoltam el... sejthető, mennyit bosszankodva.) Így a meccsek és az általam tervezett saját összefoglaló montázs nem kerülhet fel sehova, kárpótlásul lementettem az mtv.hu-ról a DVTK egész 2011-es terembajnoki szereplésének elérhető tévéfelvételeit, wmv formátumban, és ezeket feltettem a data.hu-ra, ahonnan igény szerint letölthetők, visszanézhetők. (Persze letöltés nélkül online továbbra is megnézhető)


2011. január 9.: DVTK-Tatabánya

2011. január 9.: DVTK-Vác

2011. január 9.: DVTK-Gyirmót

2011. január 30.: DVTK-Gyirmót

2011. január 30.: DVSC-DVTK döntő

Hawk filmfelvételei a diósgyőri szurkolókról

"Diósgyőr egy külön világ" - az nb1.hu összeállítása




FRISSÍTVE: Aki nem akar letölteni, annak itt van a két utolsó mérkőzés összefoglalója.

DVTK - Gyirmót elődöntő



DVTK - DVSC döntő



Kabát Péter, Zdenek Scasny, Benczés Miklós és Faggyas Milán értékelése




ISMÉT FRISSÍTVE: teljes mérkőzések

DVTK - Gyirmót



DVTK - DVSC





2011. január 29., szombat

Dupla edzőmeccs (DVTK - Putnok 3-2, DVTK - Kazincbarcika 4-1)

Rendeztek korábban is egymás után két edzőmeccset, de akkor előbb a "tarcsi", majd utána az első csapat játszott. Nyáron a kiesés miatt sajnos teljesen logikátlan módon automatikusan megszűnt az NB III-as alakulat, így eleve csak egy csapat maradt, de emlékeim szerint most fordult elő először, hogy egy csapat játszott egymás után két meccset Diósgyőrben. Persze senki nem játszott 180 percet, de mégis az ifistákkal és próbajátékosokkal kiegészített első csapat lépett pályára kétszer.

Ezt azért tartottam fontosnak, mert korábban nem fáztam végig két téli edzőmeccset, most igen. (Emlékszem olyan fagyott salakon játszott mérkőzésre, amikor a ~75. perc tájékán hazamentem, mert annyira hideg volt.) Azóta rutinosabb vagyok, pontosan tudom, hogy kell felöltözni, másrészt annyira nem volt hideg, csak a szél miatt tűnt annak, harmadrészt a két meccs közt a fűtött klubházban írtam meg a mérkőzés jegyzőkönyvét, közben is melegedve egy kicsit. Tulajdonképpen nem is fáztam.

Abban is egyedi volt a két edzőmeccs, hogy gyakorlatilag csere nélkül játszott a DVTK (egyetlen kivétel Szabó Péter biztonsági lehozatala volt), ez sem gyakori.

DVTK - Putnok 3-2 (1-0)



A Putnok ellen a második sor kezdett.

Rakaczki
Demeter, Kovács Á., Dócza, Subert
Lipusz, Zelenyánszki, Illés, Szabó P. (Kerényi M.)
Bacsa, Kovács Sz.

Az ellenfél NB III-as, a DVTK “tartalék” jobb volt náluk. Az eredmény szorosabb meccsre utal, de valójában rengeted diósgyőri helyzet maradt ki, míg az ellenfélnél egy gólvonalról kivágott labda jelentett komoly veszélyt. Ugyanakkor a második góljukat elég nagy védelmi hiba előzte meg.

Ezúttal nem értékelem a játékosokat, hanem benyomásokat írok.

Rakaczki Bence: Egy fiatal esetében még speciálisabb egy kapus esete, mert korából adódóan szinte biztosan hibázik, ami nagy valószínűséggel gólt jelent. Neki is megvolt a potyája, ennek ellenére - elsősorban Veréb Gyuri véleményére alapozva - lehet belőle jó kapus. Azonban most még nem másodosztályú játékos.

Demeter Péter: Most láttam először, szélső védőként nem hívta fel magára a figyelmem.
Kovács Ádám: Egy ideje már középső védőt játszik kényszerből, most azt láttam, megy ez neki.
Dócza Gábor: Nem volt rossz, de a szakmai stáb szerint jó sem, a meccs után megköszönték neki, már nincs Diósgyőrben.
Subert Attila: Őt is most láttam először. Az ő nevéhez fűződik a gólvonalról mentés, de ezen kívül is tetszett. Még fiatal, de érdemes figyelni rá.

Lipusz Norbert: Játszott jobb és bal oldalt. A tudása, előélete alapján magasan ki kellett volna emelkednie a mezőnyből. Kellett volna...
Illés Richárd: Kb amit eddig is láttunk tőle.
Zelenyánszki László: Gyenge volt, ha lenne klasszikus irányító poszt (0 védekezés, a kapott labdát szétosztja), akkor jósolnék neki jövőt, így megértem, miért nem kellett.
Szabó Péter: A pénteki edzésen fejbe rúgták, szombaton is megszédült, ezért kellett lecserélni. A sérülése nem látszott, a jobbak közé tartozott.

Bacsa Patrik: Rúgott két gólt és egy harmadik nagyon szépet, amit les miatt visszafújtak. Az ifik és a “tartalékok” közt megy, a következő lépcsőfok a nagyok lesznek. Szurkolok neku!
Kovács Szilárd: Szurkoltam Szilárdnak is, de nagyon sokat hibázott. Tuti helyzetekben nem jó megoldást választott, nem hiszem, hogy ilyen teljesítménnyel meg tudja győzni a szakvezetést, hogy maradhasson.

Kerényi Márk: Abszolút újonc, nem is sikerült beilleszkednie azonnal a csapatba, de van még ideje.

DVTK - Kazincbarcika 4-1 (2-1)



Raković középhátvédként

Ezután jött a Kazincbarcika és az első sor, most már tényleg csere nélkül.

Radoš
Kovács Zs., Raković, Gal, Gohér
Dobos, Abdouraman, Lippai, Bogáti
Ayodele, Menougong.

Két próbajátékos itt is, de legalább annyira új szerep lehetett Rakovićnak a pálya közepe.

Az első félidő kifejezetten élvezetesre sikerült, rengeteg helyzetet alakított ki a DVTK, a második inkább állóháború volt, a Barcika alig jött át a félpályán. Legalább sikerült azt is gyakorolni, reményeim szerint tavasszal sok olyan meccs vár ránk, ahol a kapusunknak a hideg lesz a legnagyobb problémája (no jó, nem júniusban).

A két próbajátékos közül Ayodele csalódás volt, nekem úgy tűnt, mintha nem is igazán akarna szerződést kapni. Csak biztonságit játszott, visszalépett a félpályára, visszaadta a labdát, felkocogott, ennyi. Szabó Viktor kapcsán írtam rengeteget anno, hogy neki beadás kell, hogy eredményes legyen, nos, Ayodele dolgát sem könnyítették meg a társak, nem sokszor hozták helyzetbe. Nem meglepetés, hogy ő sincs már itt. Egyetlen pozitívum vele kapcsolatban a kiharcolt 11-es.

Bogáti egy fokkal jobb volt, de engem ő sem kápráztatott el. Abban biztos vagyok, hogy a kezdőben nincs helye, hosszú távon viszont talán használható lehet, ha ez a szakvezetés terve vele.

A többiek:

Ivan Radoš: Ahogy a teremfocin, most is kijöttek a labdák róla, egyértelműen övé volt a kapott gól.

Kovács Zsolt: Hm, már nincs emlékem róla.
Savo Raković: Volt néhány szép közbelépése középen, igaz nem volt sok dolga.
Igor Gal: Mint Raković. A végén ismét felment, bejöhetne már egyszer neki ez az előretörés.
Gohér Gergő: Róla sem maradt emlék.

Dobos Attila: Rendkívül lendületes volt az elején, amíg nem tömörült be az ellenfél.
Mohamadou Abdouraman: Most is hasznosan játszott.
Lippai Ákos: Nagyon hiányozna, ha nem lenne a pálya közepén.
Bogáti Péter: Fent már leírtam.

Franklin Ayodele: Róla is esett szól.
George Menougong: Kár lenne lehúzni a teljesítményét a kiahgyott 11-es miatt, de lehet, nem neki kellene elvégezni a büntetőt. A két gólja viszont biztató.

2011. január 21., péntek

BÚÉK!

Nem tudom, kiben mikor tudatosul, hogy vége az évnek és jön a következő, bennem rendszerint olyankor, amikor kezembe kerül egy friss kártyanaptár.

Gyerekkoromban lelkesen gyűjtöttem - emlékszem, mekkora érték volt egy vízhatlan darab! -, ma már csak a Diósgyőrrel kapcsolatosakat tartom meg. Abból viszont van néhány.

Eleinte a klub készítette, aztán a szurkolók, manapság ismét a klub. Az elmúlt években kimaradt néhány, és nem is igazán hiányzott, hiszen ahogy a karóra és a vekker, úgy a zsebnaptár szerepét is átvette a mobiltelefon. Most mégis örülök neki, hogy újra van és bízom benne, sokáig élni fog ez az ódivatú apróság!

Tudom, nem teljes a lista, de segíthetsz azzá tenni: újságokhoz, sálakhoz hasonlóan elfogadok naptárat is, ha valakinek kallódik néhány darab a szekrénye mélyén!

1986






1999




2001




2002




2003








2004




2011



2011. január 19., szerda

Egy kis sikerélmény

A végén kezdem, hátha valaki nem olvassa végig: a legnagyobb eredménye az volt a nyíregyházi teremtornának, hogy egymásra talált a csapat és közönsége. Minden más másodlagos.



Nem reprezentatív felmérésem szerint (négyen ültünk Nyíregyháza felé a kocsiban) senki nem várt továbbjutást a csapattól, sőt, kifejezetten megbocsájtó lett volna egy korai kiesés esetén is. Én is azt mondtam otthon, akár már hat órára is hazaérhetek, ha úgy alakulnak az eredmények. Fél kilenc lett belőle.

Ha teremtorna, akkor nekem valamiért mindig is a Borosi jut eszembe, nem pedig az NB I-eseknek kiírt műfüves bajnokság. Biztosan nem ugyanaz a színvonal, de valahogy mégis szimpatikusabb a lelkes amatőrök által valódi tét (értsd: sok-sok pénz) nélkül játszott teremfoci. Ehhez jön még hozzá, hogy ott soha nem voltam elkötelezve, boldogan szurkolhattam a szimpatikusabbnak/jobbnak/gyengébbnek akár meccs közben is váltva. Ezzel szemben az NB I-es bajnokságokon egyértelműen a DVTK-ért szorítottam és sokkal fontosabb volt egy győzelem, mint egy-egy szép megoldás.

Közben felnőtt egy új sportág, a futsal is - amibe éppen a nagypályás foci egyik gyengéjét, a kevés gólt sikerült átvinni az anyasportból -, és a csapatok egyre jobb körülmények közt - műfű, külföldi edzőtábor - készülhetnek, így a teremfoci már nem csak a nagypályások kiváltsága és a nagypályások sem kényszerülnek be a terembe.

Talán ezért, talán másért az elmúlt években nem is rendeztek NB I-es terembajnokságot. Megmondom őszintén, nem is hiányzott, de ha már adott volt a lehetőség, akkor nem hagyhattam ki.

Azt hittem, tudom, miért éppen Nyíregyházán rendezik az első selejtezőt: mert nagyobb a Bujtosi küzdőtere. A helyszínre érve azonban elbizonytalanodtam, mert a pálya nem ért végig a csarnokon, csak keresztben foglalta el a rendelkezésre álló teret. Így viszont hajlok rá, egy kis okoskodásról volt szó: a helyszín garantálta, a hazaiak mellett lesznek vendégszurkolók is, ezért biztosan jó lesz a hangulat. Miskolcon természetesen ott lettek volna a diósgyőriek, de vendégszurkoló... (Csak zárójelben: engem meglepett, hogy Nyíregyházára nem jöttek el a váciak.)

Ha ez volt a motiváció, akkor a DVTK szurkolóit illetően nem kellett csalódni a szervezőknek (mintegy 150-en lehettünk), még ha talán többre is számítottak a megnyitott szektor nagyságából ítélve, azonban számomra döbbenet, hogy a hazaiak nem tudták megtölteni a rendelkezésre álló részt.

Áttérve a meccsekre, elsőre a DVTK játszott egy döntetlent a Tatabányával. Nem volt csúcs a teljesítmény, mitől is lett volna az, ha majd egy hónapig pihentek a játékosok és a torna előtt is csak egyetlen edzésen próbálták a termet. (Szándékosan palánkra tett labdát talán nem is láttam a mieinktől, kivétel talán az öreg rutin Dobos és Lippai volt.) Ennek ellenére kézben volt a meccs, de a kihagyott helyzetek miatt a végén egyetlen szép lövéssel egyenlíteni tudott a Tatabánya. (1-1) Ezzel a döntetlennel az is sanszossá vált, hogy a legjobb második rendszer miatt (kettő megy tovább a három helyszínről) a DVTK csak selejtezőgyőztesként juthat tovább, mert az esetleges 4 (1+3) pont kevés lesz. (Egy héttel később Szegeden kiderült, az ottani körbeverés miatt téves ez a gondolatmenet.)

A Vác elleni meccs sem a szemet gyönyörködtető játékról marad emlékezetes, ráadásul amikor sikerült megszerezni a vezetést, egyből jött az egyenlítés, ami csak egyetlen fokkal kedvezőbb az utolsó percben kapott gólnál. Már-már elkezdtek elégedetlenkedni az emberek, mikor Horváth Gábor gólt lőtt. Kinn voltam a már említett egyetlen edzésen, így tanúsíthatom, ez egy begyakorolt figura volt, nem csak elsült a jobbos. Innentől kezdve már csak a gólkülönbség volt a kérdés. (4-1)

A következő izgalmas meccs a Tatabánya - Vác volt. Ha a Tatabánya nem nyer minimum 4 góllal, vagy 3-mal, de legalább 5-öt rúgva, akkor a DVTK megy a nap végi döntőbe. Kb. ennyi volt az izgalom, mert a Vác gyorsan ment 2-0-ra, majd amikor 2-3 lett, akkor is még 2 gól hiányzott a DVTK kieséséhez. (4-4)

A Nyíregyháza - Gyirmót meccsen dőlt el, ki lesz az esti ellenfél. Egyértelmű, hogy alapból a Gyirmótnak szurkolna ilyenkor minden diósgyőri, de akkor ne játsszunk a hazaiakkal? És az is látszott, a Gyirmót jóval erősebb csapat a Nyíregyházánál. Így ambivalens érzelmekkel láttam, hogy simán nyer a Gyirmót. A nyíregyháziakon az egész estén őket végigkisérő szerencse sem segített.

A döntő előtt megállapítottuk, hogy a Gyirmót a legjobb csapat, ennek megfelelően vezettek is az első félidőben. Az ok-okozatot nem tudom, - lehet, összefüggés sincs közte - de némiképp szerencsés módon egyenlített a DVTK és már nem is volt jobb a Gyirmót a második játékrészben. Összességében a döntőben nyújtott teljesítmény alapján igazságos volt a döntetlen.

(Csak zárójelben: érdekes volt a torna időbeosztása. A meccsek közt pomponlányok szórakoztatták a közönséget, de volt egy hosszabb amerikai foci bemutató is. Ehhez képest a másik csoport utolsó meccse és a nap döntője közt alig tudtak szusszanni egyet a gyirmótiak.)

Nem volt hosszabbítás, a 11-esekben magabiztosabb volt a DVTK, ezzel sikerült megnyerni a napot, jöhetett a közös ünneplés, amire már régen volt példa.

Taktikáról sokat nem érdemes szerintem írni, mindössze annyit jegyzek meg, hogy a csapatok 2-3 sorral játszottak, egyedül a Nyíregyháza cserél egyesével. Azaz ez volt az alap, mert a döntőben a DVTK is próbálkozott az egyenkénti cseréléssel (vagy csak nem sikerült a sorcsere?). Az is érdekes volt, hogy az első meccsen csak két sor játszott, utána viszont már jött a harmadik is.

1. sor: Radoš - Gal, Gohér, Lippai, Dobos, Granát
2. sor: Radoš - Horváth G., Abdouraman, Kovács Á., Faggyas,
Pályára lépett még: Bogyó, Illés, Szabó D., Szabó P., Bacsa, Kovács Zs.,
Nem játszott Giák és Bihari

Itt, a végén jön mindig a játékosonkénti értékelés, ami most nem marad el, hanem rendhagyó módon csak néhányat emelek ki.

Ivan Radoš: Elévülhetetlen érdemei vannak a győzelemben a két büntető védésével. Előtte sem védett rosszul, azonban feltűnő volt, hogy a centenáriumi teremtornához hasonlóan itt is kijött róla gyakorlatilag minden labda.

Granát Balázs: Nálam ő volt a nap játékosa, mind a három meccsen lőtt gólt, méghozzá nem a gólvonalról bepasszolom fajtából. Bízom benne, ez meghozza az önbizalmát és tavasszal nagypályán is hasonlóan eredményes lesz!

Lippai Ákos: Rajta láttam leginkább, hogy a szünet után még nincs csúcsformában, ami abban nyilvánult meg, hogy időnként nem ért vissza. Márpedig kispályán az veszít, akinek elfogy az ereje és nem tud felváltva támadni, védekezni, támadni. Aztán fújt egy keveset és amíg bírta, addig hajtott rendesen és adta a jó labdákat is. Félreértés ne essék, Lippaival szemben akkora a jogos elvárás, ha nem 100%-ban teljesíti, akkor is játszhat jól.

Mohamadou Abdouraman: Nem az a tipikus kispályás játékos, nem is vártam tőle sokat. Azonban kellemes meglepetés volt, lőtt talán két kapufát is és jól állította meg az ellenfél játékosait is.

Dobos Attila: Látszott a játékán a rutin, nem nyújtott kiemelkedőt, de elégedett voltam a játékával.

2011. január 10., hétfő

Borsodi Teremlabdarúgó Bajnokság selejtezője videók (2010. január 9.)

DVTK - Tatabánya




DVTK - Vác




DVTK - Gyirmót





Granát Balázs, Benczés Miklós és Kiprich József nyilatkozata


2011. január 3., hétfő

Az eddigi(?) utolsó különvonatos túra

Néhány napja jelent meg a BOON-on egy kedvcsináló részlet a centenáriumi DVTK-könyvből. Ezúttal a szurkolókról, azon belül az idegenbeli túrákról esett szó. A végén megütötte a szemem egy mondat: Az eddigi utolsó különvonatos túrát 1991. június 22-re szervezték, Szegedre, az NB I-es osztályozó első felvonására.

Hohó, ezen én is részt vettem! Korábban már felelevenítettem néhány szóban első idegenbeli túrámat, a fenti cikk kapcsán most az eddigi(?) utolsó különvonatos kirándulás következik.

Ezzel a "jeggyel" utaztam. Mai fejjel csoda, hogy tudtommal senki nem hamisította.

Régen volt már, ráadásul én akkoriban kezdtem meccsre járni. Akkor még ártatlanul élveztem a meccseket, bosszantó volt a vereség, nem pedig katasztrófa. Szinte nem is volt lényeg a feljutás, csak az, hogy minél több győztes meccsen láthassam a DVTK-t. Mások is így lehettek, mert nem letargia fogadta, hogy "csak" osztályozót játszik a csapat (egyetlen ponttal lemaradva a BVSC-Mávtranssped mögött), hanem mindenki a lehetőséget látta a feljutásra a hét év NB II után.

Ezek után semmi meglepőt nem találtam abban, hogy különvonat indul az osztályozóra, olyan természetesnek tűnt. A "vonatjegyet" a stadion mellett (a mai Csucsu előtt) álló, amúgy kocsmaként funkcionáló kiszuperált sárga csuklós Ikarus buszban lehetett megvásárolni 780 forintért. Emlékszem, úgy sikerült szert tennem az összegre, hogy a szüleimet választás elé állítottam, vagy fedezik a szegedi túra költségeit, vagy dupla annyiért beruháznak egy cipőre, amit az iskolai évzárón tudok viselni. Szerencsére a rövid távon olcsóbbat választották.

A vonatra ~700 jegy kelt el, de ennél biztosan többen voltunk, mert a vasutasok ingyenjegye ide is érvényes volt. (Ki is használták, volt olyan, aki élete első idegenbeli meccsére utazott, mint az odafelé kiderült, hazafelé azonban már a vizet is "szurkolva" kérte: merre van a csap, héjá-héjá-hó) A vendégszektorban pedig ennél is többen szorítottunk a sikerért, hiszen sokan jöttek más járművel, a legenda szerint például Szerencsről indult szurkolóbusz is.

Diósgyőr-szurkolók a szegedi lelátón

Maga az utazás rendkívül hosszú volt, amit tetézett az, hogy igen korán indultunk, így volt idő bőven. Ráadásul különjáratról lévén szó, minden menetrendszerű vonat előnyt élvezett, így csak a kecskeméti állomáson álltunk vagy egy órát. Mint azt nem sokkal később hetente tapasztaltam, egy Miskolc-Szeged menet normál körülmények közt 5 órát vett igénybe, így ha azt tippelem, hogy 6-7 óra alatt értünk a meccs helyszínére, akkor sokat nem tévedek.

Az út során sok különleges dolog nem történt, egyedül azt érdemes felidézni, hogy a rutinos szegediek nem bízták a véletlenre, hogy este lesz-e pénze több száz diósgyőrinek a belépőjegyre, vagy nap közben eldorbézolja, hanem Kiskunfélekegyháza magasságában felszállt két ember, akiktől mindenki megvehette az esti bilétát. És még tolakodtunk is érte, hogy biztosan jusson!

Ahogy említettem, idejekorán érkeztünk Szegedre, ahol szó szerint szétszéledt a vendégtábor. Részemről jártam az utcákat és azóta is kedvenc "felfedező taktikámat", a véletlenszerű sétát alkalmazva ismerkedtem a várossal, ahol időről időre piros-fehér zászlós csoportokba botlottam.

Már nem emlékszem, hogy hogyan jutottam el a felső Tisza-partra, biztos nem volt nehéz, ha nem hagyott maradandó emléket. Magáról a mérkőzésről sincs túl sok emlékem, csak néhány állókép-foszlányt tudok felidézni. Persze kiabáltam, izgultam, de akkori eszemmel az volt a világ rendje, hogy nyerjen a DVTK: 2-1 ide, ami már-már biztos feljutást jelentett. (Itt kihagy a memóriám, talán Váczi Béla rúgta az egyiket, a visszavágón pedig Leskó Zoli egyenlített. De ki szerezte a másik gólt Szegeden?) Hatalmas ünnep volt a végén, majd gyalog vonultunk az állomásig, ami a Google térképe szerint 3,7 km és 45 perces sétát jelent. Akkor sem lehetett sokkal kevesebb.

A hazafelé út már részemről eseménytelenül telt, valószínűleg végigaludhattam.

Nem tudom, lesz-e valaha különvonatos túra, manapság annyira nem támogatják a közösségi közlekedést, ráadásul a közúti lobbi sokkal erősebb a vasútinál, így ha különjárat, akkor inkább buszok, mint vonat. Persze az is hozzátartozik, hogy Nyíregyházára, Debrecenbe, Budapestre menetrendszerű vonattal is el lehet jutni, máshol pedig emberemlékezet óta nem voltunk 500-nál többen.

Majd ha a csapat teljesítménye ismét a legjobbak közt lesz (és általában a magyar foci javul és nő az elismertsége), akkor lesz lehetőség hasonló különvonatos túrára véleményem szerint.