2009. november 30., hétfő

Segítség!

Levelet hozott a pósta. Egy ismeretlen írt, sőt, küldött virtuálisan egy réges régi műsorfüzetet. Az 1991-1992-es szezon DFC - Vác mérkőzésére adták ki.





A nyúlfarknyi levél végén pedig ott az ajánlat: ha a cimlapon levo fotorol 10-nel tobb embert felismersz neked adom. Az ilyen ajánlatok miatt érdemes blogot írni, nem a hirdetésekkel kereshető fillérek miatt.


Néztem, néztem, már folyt a könnyem, de háromnál több embert nem ismertem föl. Ha van valaki, aki tud segíteni, az ne legyen rest kommentelni vagy e-mailt írni a nkocsis(kukac)freemail(pont)hu címre.

2009. november 29., vasárnap

Lassan vége (Kecskemét - DVTK 3-0, Ligakupa)

Volt tegnap egy meccs a Ligakupában, a DVTK kikapott 3-0-ra Kecskeméten.

A meccset nem láttam, nem is hiszem, hogy sok szót érdemes veszejteni rá így. A DVTK néhány kivétellel gyakorlatilag az NB III-ból ismert játékosokkal állt ki, míg a Kecskemét egy kicsit erősebben. Most már csak egyetlen meccs maradt hátra az idei kiírásból, egy Nyíregyháza elleni hazai kötelezettség.

Ez a poszt három dologról szól. Elsőként arról, hogy megemlékezzek, volt egy ilyen meccs is. Másodszor, hátha valaki úgy gondolja, neki ellenállhatatlan vágya van kommentelni a meccset és eddig azért nem tette, mert nem volt hol. Harmadszor pedig arról, hogy mi legyen a Ligakupával, mert az látszik, így nagyon kevés az értelme.

Az utolsó gondolatról már többször is írtam, megpróbálom összefoglalni, most hogyan látom.

Az alapvető probléma, hogy nem veszik komolyan a klubok, hogyan lenne rangja a Ligakupának, amikor a Magyar Kupának sincsen? Erre szerintem nincs megoldás, ha sikerül feltornázni második számú sorozattá, akkor a Magyar Kupa veszíti el maradék rangját is.

Akkor valamilyen más módon kell megfogni, hogy ne a sikerek miatt lépjenek pályára a csapatok a legjobb játékosokkal és ne a nagy csaták miatt járjanak ki a szurkolók a meccsekre. Erre írtam régebben, hogy egyfajta felkészülési tornává kell alakítani a sorozatot. Jelenleg két bajnoki közt púp mindenki hátán egy újabb meccs, a téli és nyári szünetben a focira kiéhezett nézők még a Jászapátira is kíváncsiak, hát még a Nyíregyházára! Az is tapasztalat, hogy a téli és nyári edzőmeccseken a csapatok nagyobb százalékban szerepeltetik a kezdőjátékosaikat, mint a Ligakupában.

Nagyjából eddig állt össze a kép most hétvégéig. Ezúttal azzal finomítom, hogy a bajnokság vége után levezetésként sincs értelme meccset játszani, a felkészülés idejére kell a sorozatot tenni. Úgyszintén baklövés a nagy létszámú csoportok kialakítása, ahol az a kevés izgalom (ki jut tovább?) is elpárolog fordulókkal a csoportküzdelmek előtt.

Az biztos, amíg a Sport Tv hajlandó pénzt áldozni a Ligakupa tv-s jogdíjára (2010-11-re is van még szerződés, ha jól emlékszem), addig biztosan él a sorozat, de jó lenne valami értelemmel megtölteni.

2009. november 26., csütörtök

A harmadik centenáriumi sál

Mottó: Azért írok időnként sálakról, hátha egyszer
valaki megdob egy Emigrantes Rojos sállal

Ha ilyen ütemben javulnak a centenáriumi sálak, mint ahová az első után most eljutottunk, akkor 2010 végén a Diósgyőré lesz a világ legjobb nyakbavalója. Az első pocsék volt, a második jó, a harmadik pedig tele egy csomó jó ötlettel már-már kiváló. Már egy jó ideje enyém a sál, elsőként kaptam meg azzal a feltéttellel, hogy írjak róla a blogomban, amit meg is ígértem. És az ígéret...

De lássuk tételesen!


Az első oldal alapján az egyik legkiválóbb diósgyőri sál. Nagyon tetszik a stadionos megoldás, legalább így maradjon meg a gólyalábas tribünök sziluettje az örökkévalóságnak. (Lehet, túl optimista vagyok, a kanyarok lebontásáról és a stadionrekonstrukció befejezéséről még nem tudni biztosat.) A címer elforgatása is ötletes, jó példa arra, hogyan lehet hozzányúlni egy "szent" dologhoz. Nekem még a labda is elfér rajta, viszont a 100-as szám alja már nem jó irányba áll, annak szerintem nem a fej fölé kihúzott, hanem a nyakban megkötött sál esetén kell mutatnia.


A másik oldal viszont már kevésbé nyerte el a tetszésemet. A "Minden meccs ajándék" elmegy, a "100 éve csak a Diósgyőr" nagyon jó, most még porosabbnak érzem az előző sálon olvasott "100 éves a Diósgyőr" feliratot. A "Sorsod Borsod" nekem már sok, amellett, hogy nem is szeretem ezt a szlogent, ezzel már túl sok elem került a sálra. A fekete hátteret próbálták magyarázni a sálkészítők, de mi szerepe van a fekete csíknak?

Összességében jó ránézni az első oldalra, a másik viszont inkább a São Paulo FC színvilága, mint a Diósgyőré. Ezen kívül az anyagát érheti még kritika, nekem kicsit sok a műanyag benne, egy kicsit puhább kényelmesebb viselet lenne. És a szokásos hiba, amit Paparazzo már a korábbi sálról írt bejegyzésemhez kommentelt: a két oldal alja ugyanabba az irányba néz, így fennáll a görbülésveszély.

(Kötött kétoldalas Diósgyőr centenáriumi sál, 2200 forint, szabadpiaci forgalomba nem került)

Végezetül egy infó: a Mini Olimpiában és a klubházban is azt mondták, már csak napok kérdése, hogy befusson a következő centenáriumi sál (ami ugyanaz lesz).

2009. november 25., szerda

Leg, leg, leg...

A régi olvasóknak ismerős lehet a poszt címe, júniusban már találkozhattatok vele. Miként akkor, most is tiétek a pálya, ezúttal a 2009-2010-es bajnokság őszi szezonjának legjeire vagyok kíváncsi. (Tudom, még nem ért véget a szezon, de a maradák két Ligakupa-meccs nem hiszem, hogy sok vizet zavar, hacsak nem 18-0-ra verjük a Nyíregyházát a zárófordulóban.)

Írjátok meg, szerintetek melyik a volt a leg... (nem kötelező mindegyiket megnevezni, megtiszteltetésnek veszem, ha csak egyetlen leget is választotok. És ne felejtsetek el nicknevet írni!)

Legemlékezetesebb meccs:
Legjobb meccs:
Legrosszabb meccs:
Legnagyobb győzelem:
Legbántóbb vereség:
Legnagyobb csalódás:
Legnagyobb pozitív csalódás:
Legnagyobb siker:
Legszebb gól:
Legpotyaízűbb gól:
Legemlékezetesebb helyzet:
Legjobb játékos:
Legjobb idegenlégiós:
Legtöbbet fejlődő játékos:
Legnagyobb csalódást okozó játékos:
Legnagyobb pozitív csalódást okozó játékos:
Legnagyobb rejtély:
Legjobb szurkolás:

(Szerintem legegyszerűbb, ha ctrl+c, ctrl+v kombinációval bemásoljátok a kategóriákat a kommentbe és úgy töltitek ki.)

Várom a véleményeket, és a nyárhoz hasonlóan hamarosan és is megírom a saját legjeimet.

2009. november 24., kedd

Menjen vagy maradjon Aczél?

Szerintem most minden DVTK-szurkolót a címben feltett kérdés izgatja a legjobban. Ez már előrelépés, sokkal jobb, mintha azon menne a vita, hogy honnan lesz pénz, el tud-e indulni a csapat tavasszal - volt már ilyen is. Persze még kedvezőbb lenne, ha a cserekapus személye lenne a vita tárgya, mert a többi játékos helye megkérdőjelezhetetlen, de ilyenre nem is tudnék példát hozni a világfutballból sem.

Aczél Zoltán (Fotó: Csontfej)

Tehát Aczél Zoltán. Akármi is lesz a történet vége, az biztos, köszönet illeti azért, hogy elvállalta a DVTK edzőségét egy ilyen nyár után a tervet teljesítve, ugyan kiesőhelyen, de messze nem leszakadva zárta az őszt. 2004-ben Kiprichnek is nagyon hálásak lehettünk, pedig ő még pontot sem szerzett a csapattal, hozzá képest Aczél teljesítménye szuper.

És hogy folytassa-e? Ilyenkor gondolom azt, milyen szerencse, hogy nem nekem kell dönteni. Ha 25 féllábú focistából kellett volna kiválasztania a kezdő 11-et és a cseréket és így szerzett volna 12 pontot a csapattal, akkor ő lenne az isten, és foggal körömmel ragaszkodna mindenki hozzá, ugyanakkor, ha a világválogatottal zárna kieső helyen, akkor örülhetne, ha a élve el tudná hagyni Miskolcot. A saját szememmel láttam, hogy Lipusznak, Lippainak és társaiknak meg van mind a két lába és abban is biztos vagyok, nem kell egy bőröndöt készenlétben tartaniuk arra az esetre, ha másnap hívja őket a világválogatott.

Hogy mennyi a sikertelenségből a játékosoké és mennyi az edzőé, azt meg nem mondom. Nem vagyok a minden áron Aczél Zoltán maradása mellett kardoskodó szurkoló, de elbizonytalanít, ha arra gondolok, ki lehet az utódja. A pro-licences listában nincs egy olyan név, akire gondolkodás nélkül rávágnám, igen, ő kell nekünk! Ha fiatal, akkor még nincs eredménye, ha tapasztalt, akkor már biztosan van legalább egy kudarca. Arra pedig semmi szükség, hogy hozzunk egy ugyanilyen edzőt, aki vagy jó lesz vagy nem.

Szóval minden drukk nélkül várom Nagy Béla és Tóth László döntését.

2009. november 23., hétfő

Súlyos vereség az idényzárón (MTK - DVTK 4-0)

A bajnoki szezonzáróról ismét budapesti emberünk, kardosig jelentkezik.


Mivel az előző meccseken alaposan elpáholt minket az MTK, az nem lehetett kérdéses, hogy melyik a jobb csapat. Ennek ellenére a szurkoló azért bizakodik. Mikor, ha nem most okozunk hatalmas meglepetést? Fel is raktam gyorsan 1 eurót a bet-at-home.com-on a DVTK-ra a könnyű meggazdagodás reményében. (7-es szorzója volt)

Dejan Vukadinovic (Fotó: Hawk)

Mielőtt elindultam otthonról megnéztem az MLSZ honlapján az összeállításokat. A nevekből kiderült, hogy Vuka lesz a balhátvéd, és hogy Besarion nem fog védeni az idén az NB I-ben.
Ha rajtam múlik én a nevekből valahogy az alábbi felállást választottam volna.

Somodi
Bognár, Viskovic, Jeknic, Vukadinovic
Búrány, Takács
Lipusz, Lippai,Ivancsics
Balajti

Aczél Zoli azonban ragaszkodott az általa kitalált dolgokhoz: Taki szélen, Gellért középen.
Így 16:00 órakor a Hidegkuti-stadion Hungária körút felé eső félpályáján a piros mezes fiúk így álltak fel:

Somodi
Bodnár, Viskovic, Jeknic, Vukadinovic
Búrány
Takács, Lippai, Ivancsics, Lipusz
Balajti

A mérkőzés úgy indult mint egy szép álom. Letámadás, rögtön Lipusz elfut a balszélen. Beadásszerű lövését csak középre tudja ütni Szántai, amire sajnos nem érkezik senki - de akkor is helyzet volt.

A következő helyzet szintén előttünk adódott: Taki ívelte be a labdát a tizenhatoson belülre, ott pedig Balajti húzta azt egyből kapura, a kapusnak nyújtózkodnia kellett. Eközben hol Vuka , hol Bognár húzódott előre és került remekül a védők mögé. Az MTK pontatlan volt, és a félpályán sem jött át.

Ez tartott a 10. percig. (Nekem ott hosszabb időnek tűnt.)
Ekkor egy kontra végén Szatmári lőtt kapura, a menteni igyekvő Viskovicon felperdült a labda, ami éppen átpörgött a kiinduló Bencén és a kapunkba hullott. Bosszantó peches gól volt, főleg azok után, hogy mi domináltunk.

Innen pedig már elindultunk a lejtőn. Bátortalanabbak lettünk. Bár próbáltuk megtartani a labdát és támadgatni, de ebben már nem volt olyan átütőerő. Az MTK továbbra is a kontrákra játszott, helyzet nélkül. Aztán a második gól úgy érzem teljesen megtörte a csapatot. Vadnai egy szép rövidpasszos játék után gyakorlatilag egyedül lépett ki és rúgta kapunkba a labdát.

Ezután már nem volt kérdés, hogy ki nyeri meccset. Csupán a gólarány lehetett vita tárgya. Aczél meglépte szokásos cseréit. Jött Szabó Viktor, Huszák, majd Apostu is. Sajnos egyikük sem volt képes lendíteni a csapat játékán.

Viktor beállásával kétcsatáros játékra álltunk át.

Somodi
Bognár, Viskovic, Jeknic, Vukadinovic
Búrány
Takács, Ivancsics, Lippai
Balajti, Szabó V.

Ez volt az első csere amivel nem értettem egyet. Az, hogy csatár kellett azt megértem, még Viktor harciasságára és magasságára is szükségünk volt. Azonban az, hogy az egyetlen szélsőt lehozza a Mester számomra érthetetlen volt. Taki nem szélső. Ő folyamatosan befelé húzott, ezzel teret nyitva Bognárnak, aki a második félidőben már jóval kevesebbszer vállalkozott felfutásra. Lippai szintén nem szélső, nem gyors és nem ballábás. Az MTK idén debütáló fiatal jobbhátvédjét, Vágit egyszer sem sikerült megvernie.

Ivancsics alapvetően egy baloldali középpályás. Ennek ellenére Lippai ment ki balra és ő maradt középen. Ráadásul Gellért teljesen formán kívül volt. Egymaga több Diósgyőr támadást akasztott meg, mint a fővárosi védők összesen. Ennek ellenére végig játszotta a mérkőzést, ami szerintem nagy hiba volt.

Huszák és Apostu beállása a felálláson nem változtatott, azoknak a posztjára álltak akiket váltottak.

Második félidőben nem is igazán emlékszem helyzetünkre. Volt egy távoli Taki szabadrúgás ami jól nézett ki és Szántai szögletre ütötte, bár lehet akkor is felé megy, ha nem ér bele a kapus.

Ekkor már "Vasfogú" Bálint alkoholmámoros hangja is berekedt annyira, hogy halkabban pocskondiázza játékosainkat, az edzőt, gyakorlatilag mindenkit. Akadt olyan nyugodtabb vérmérsékletű vendégszurkoló (a közel százból), aki ezért a hangnemért (jogosan) felelősségre is vonta.

Szót kell ejteni még a tizenegyesről. A vendégszektorból úgy látszott, hogy Bognár és az MTK támadója húzzák-vonják egymást, minek következtében Bogesz a földre eset, de még estében próbálta elrúgnia a labdát, de a játékost talált el, aki nagyot esett, Farkas Ádám meg könnyelműen a 11-es pontra mutatott.

Pál Andris gólja meg csak hab volt az MTK-tortán, no meg, hogy mégse a szokásos három gól legyen a különbség.

Játékosonkénti értékelés


Somodi Bence (4): Már a mérkőzés előtt leírtam magamban, mert eddig még nem láttam jól védeni. Négy gól kapott, de talán csak a negyediknél volt esélye hárítani. A 11-esen rajta volt, de nem foghatta. Emellett volt két nagy bravúrja, és egy csúnya aláfutása. Összességében azért nem rajta múlott. De kapust igazolnunk kell.

Bognár Zsolt (5): Az első félidőben szép felfutások, beadások, jó védőmunka. A másodikban már nem ment előre. Maradjon tavaszra!
Despot Viskovic (4): Az öngólról nem tehetett. De bizonytalan volt, és volt több olyan "átadása" amit megye II-ben is kinevettek volna. Kell helyette valaki (mondjuk Horváth Gabi).
Vlado Jeknic (5): Voltak nagyon szép mentései, fejjel szinte verhetetlen. Csak sajnos a fiatal kék-fehérek inkább laposan próbálkoztak. Vadnai szándékosan lekönyökölte, ami miatt ápolni kellett. Vadnainak viszont annyira fájt a keze, hogy le kellett cserélni :-) Ő szerintem maradjon.
Dejan Vukadinovic (4): Az első félidőben szép felfutások, a másodikban teljesen elmaradtak, pedig mivel nem volt a pályán vérbeli balszélsőnk, nagyon kellett volna. Sajnos meg is forgatták párszor. A mostani Gohérnál jobb. De balhátvédet (is) igazolnunk kellene.

Búrány Zoltán (6): Nálam a meccs embere. Rengeteg futás, jó labdaszerzések, pontos passzok.
Egyetlen hibája, hogy a kapu előtt veszélytelen. Most is volt egy szituáció amikor a 16 -os vonalán kapott labdát szemben a kapuval és nem próbálta meg rálőni vagy előre megoldani, hanem egy visszapasszt választott. (ezzel szemben az MTK védekező középpályása - Vadnai - egy végigvitt támadás során gólt szerzett....) Ennek ellenére tavasszal is alapember .

Takács Péter (4): Nem ez a posztja. Próbálkozik,de nem az igazi. Viszont igazi csapatember és igazi Diósgyőri. Bencének volt egy bravúros védése, ami után egyedül Taki ment oda gratulálni. Tudjuk mennyire fontos, hogy a kapusnak legyen önbizalma, főleg, ha olyan fiatal és rutintalan mint Bence. Volt egy szép távoli lövése. Nem kétséges, hogy szükségünk van rá.
Lippai Ákos (5): Sokat futott, próbálta mozgatni a csapatot, de az nem mozgott... A kapu előtt tőle is több határozottságot várok. Nem balszélső. Tavasszal is helye van a csapatban (de a keretben biztos).
Ivancsics Gellért (3): Aczél-bébi. Fent már leírtam, hogy miért. Amikor idejött örültem neki. De eddig nekem nem bizonyított, tegnap meg főleg nem. Ha tavasszal nem Zoli lesz az edző, nem biztos, hogy ennyit játszik majd. A 8 milliót most soknak tartom érte. Nem tudom szükségünk van-e rá.
Lipusz Norbert (4): Jó kezdés után eltűnt a pályán, később Aczélnak köszönhetően a pályáról is... Viszont miután lement nem volt baloldalunk (sem). Talán ketten Ivancsiccsal felváltva megoldhatnák tavasszal a baloldalt. (De együtt ne játszanak.)

Balajti Ádám (4): Ügyes cselek, volt egy jó kapura lövése, de sok hiba is jellemezte a játékát. Az első félidőben teljesen egyedül maradt a 4 MTK védőre. Lehet utoljára láttam DVTK mezben. (Csatárt igazolni kell.)

Szabó Viktor (4): A szokásos. Megalkuvás nélküli harc, ügyetlen megoldások. Két gólpasszt is kapott, de nem tudott élni vele. Volt hogy a tizenhatoson belül a hátáról pattant kifelé a labda. Azt hisezm neki alacsonyabb osztályban kellene próbálkoznia (Csatárt igazolni kell.)
Huszák Tamás (4): Volt két helyzete, amit el kellett volna lőnie a 16-oson belül, ő ehelyett passzolt. Érthetelen miért nincs önbizalma, amikor az utóbbi fordulókban gólokat lőtt. Nem kezdő. Cserének meg nem tudom kell-e kölcsönjátékos.
Bogdan Apostu (-) Negyedórát kapott. Nem volt értékelhető megmozdulása a társak nem tudták megjátszani. Eddig nálam nem bizonyította, hogy kellhet tavaszra is. De lehet egy jó felkészüléssel mást mutatna. (Csatárt igazolni kell.)

Aczél Zoltán (3): Sokadjára sem tudott kitalálni semmit a fiatal MTK-sok ellen. Ivancsics gyenge játékát nem észrevenni bűn. A széleket teljesen feladni szintén nagy hiba volt. Tavaszra új vezetőedző is kell.

Hogy valami pozitív vége legyen: ha nem vagyunk érintettek a bundabotrányban akkor simán bentmaradhatunk. Lehet mire elkezdődik a tavaszi szezon a Bochumi ügyészség megtizedeli az NB I-et és egy jobb helyről vágunk neki a bajnokságnak.

2009. november 22., vasárnap

MTK - DVTK videók (2009-2010, 15. forduló)

Gólösszefoglaló


Aczél Zoltán nyilatkozata


Aczél Zoltán másik nyilatkozata


Garami József nyilatkozata

2009. november 21., szombat

Az MTK - DVTK előtt

Itt a bajnoki szezon vége, bár a fórumokat olvasva némileg olyan érzésem van, mintha már két hete szünet lenne. Az MTK ellen senki nem ad sok esélyt és őszintén szólva nincs is sok.

Amióta az MTK koncepciót váltott és nem válogatott játéksokat igazol, akikkel bajnokságot akar nyeni, majd a BL-be bejutni és ott kaszálni, hanem játékosokat nevel, akikkel szinte mindegy az eredmény, lényeg, hogy minél többet és minél drágábban lehessen eladni közülük, azóta nem sok siker termett ellenük.

Elsősorban azért, mert az MTK sokpasszos játéka pont az a játék, amivel a DVTK védelme általában nem tudott mit kezdeni. A felívelgetés, a kontrák, a szélsőjáték ellen hol jobb, hol kevesebb hatékonysággal volt ellenszer, de a sokpasszos játék ellen szinte soha. Szerencsére az MTK-n kívül nem sokan játsszák ezt.

Most sem más a helyzet. Akármelyik belső védőt nézzük, egyiknek sem a futás az erőssége, talán egyedül Viskovic jobb ebben a többieknél.

Mégis, mivel szerezhetünk pontot, pontokat? Nagyon okosat mondok: nem szabad gólt kapni. Azon túl, amit már többször leírtam, hogy a DVTK nem tud fordítani, az MTK nagyon jól ki tudja használni, ha előnybe kerül nálunk erősebb csapatok ellen is. Ismét nagyon fontosak lesznek a pontrúgások, illetve az, hogy a helyzeteket milyen százalékban tudjuk kihasználni. Ezen kívül bízhatunk abban, hogy az MTK kerete igencsak fiatal - még tapasztalt vezérek sincsenek, mint tavaly Végh és Lambulic -, ezért biztosan lesznek gyengébb periódusaik. Ez összeadva sem sok, de legalább van miben bízni.

A kihagyhatatlan kérdés, hogy kikkel lehet eredményesen pályára lépni. Visszakerült a keretbe Gohér, viszont Kovács nem gyógyult meg. Nem tudom, Gohérra milyen hatással volt a pihentetése és milyen okból vette vissza Aczél, de ha valóban azért, mert megérdemelte, akkor Vukadinovic visszatérhet a jobboldalra, Takács pedig középre. Kodalaevet nem láttam még védeni, ezért azt modom, a múlt héten hibázó Somodi nálam még kap egy esélyt. A kezdőbe írtam Ivancsicsot, de erősen el kell gondolkodni, hogy nem-e Lipusznak kellene ott játszania. Apostu beállítása kérdéses még. Ha nem az MTK lenne az ellenfél, akkor biztosan csináltam volna egy kétcsatáros verziót is Balajtival és Apostuval elöl, de így azt hiszem, hátul nagyobb szükség van az emberekre.

Somodi B.
Bognár Zs., B. Milicic, D. Viskovic, D. Vukadinovic
Búrány Z.
Takács P., Huszák T. Lippai Á., Ivancsics G.
Balajti Á.

Vagy:
Somodi B.
Bognár Zs., B. Milicic, D. Viskovic, Gohér G.
Takács P., Búrány Z.
D. Vukadinovic, Lippai Á., Ivancsics G.
Balajti Á.
Ötödször játszik egymással a két csapat, ami valójában csak három, mert a két Ligakupa-meccsen gyakorlatilag a tartalékok játszottak minkétszer mindkét oldalon. Ez egy szép edzői kihívás, mit tanultak az elmúlt mérkőzésból, mit változtatnak, illetve a játékosok hogyan tudják legyőzni azt az ellenfelet, aki a kupameccseken jobb volt náluk.

2009. november 20., péntek

Másképp kellett volna lennie (DVTK - Kaposvár 1-3)

Van egy elmaradásom, még nem írtam a DVTK - Kaposvár meccsről. Itt az ideje. Az biztos, bármit is írok, az más lesz, mint a korábbiak, mert már majdnem két hete volt a találkozó.

Pacsizás a meccs végén (Fotó: Csontfej)
Mi maradt meg? Mindenekelőtt Jeknic két hibája. Az első csak nagy volt, a második óriási. Van ilyen, volt ilyen, sajnos lesz is ilyen. Nekem az fáj, hogy Jeknic az előző héten szinte tökéletesen játszott a Ferencváros ellen és hogy 0-0-nál történt az első. Nagyon kevés gólt lövünk - 14 meccsen 18 -, így hatványozottan érvényesül a hátrány, és a védőknek kellene stabilitást nyújtani, hogy a csatárok gólképtelensége esetén legrosszabb esetben is 0-0 legyen. Ehelyett...

Az is megvan, hogy gyakorlatilag két, de talán inkább három részre lehet bontani a meccset. Az első gólig nagyjából jó biztató volt. Lippai nagyon jól ellépegetett a bal oldalon, Balajti is szépen húzogatott, de azért írtam, hogy csak nagyjából, mert gólhelyzet nem volt. (Takácsé lehetett volna az, hogy egyből lő.) Nem tudom, mi történik, ha nincs a fent említett hiba, lehet, sikerül begyömöszölni egy gólt, vagy marad a meddő fölény, mint a Paks ellen, de az is egy pontot ért volna.

A kaposvári gól után - főleg, hogy jött a verebesi taktika: gólra gól, amíg az előzőn bosszankodik az ellenfél - már nem maradt hely a kiugrásokra, ha valaki elkezdett húzogatni, azt is hárman fogták közre. Innentől az történt, amit a Kaposvár akart.

Aczél megtett mindent, cserélt ezerrel, de hiába hozta be az összes támadójátékost, a támadójáték nem lett jobb. Ennek a szakasznak kapcsán ismét fel lehet tenni a rendkívül hülye kérdést, mi történik, ha előbb fejeli Huszák a gólt, még mielőtt Somodi - és a teljes védelem - hibázik? 1-2-nél ott lett volna az esély beszorítani a Kaposvárt, bármi megtörténhetett volna.

Két hét távlatából egyértelműen látszik, a másodikkal biztosan, de már talán az első góllal is eldőlt a mérkőzés. A DVTK nem tudott mit kezdeni a Kaposvár védelmével, mert meglepni nem sikerült őket az elején néhány gyors húzással, később pedig nem volt erre lehetőség. Had javítsam ki magam, egyszer sikerült a rajtaütés, de Lippai Ákos kiugrás közben elesett és még sárgát is kapott műesésért/reklamálásért. A kapu mögül nekem nem tűnt szabálytalannak, videofelvételt pedig nem láttam. A másik jelenet viszont érdekesebb, amikor 0-2-nél még az első félidőben Balajtit megütötték a 16-oson belül egy cselsorozat közben. Azt egy könnyebb sípú bíró biztosan befújja.

És ha már Balajti Ádám. Volt nyáron egy U19-es osztályozó mérkőzés a Kaposvár ellen, annak is a visszavágója, amin a lelátón ott ült Prukner is. Kísértetiesen emlékeztetett a Balajti és Lippai elleni védekezés taktikája az akkorira: nem baj, ha kicselez két védőt, majd a harmadik megállítja. Így is lett. Ami különbség, Balajtinak akkor elment a kedve a játéktól, le is cserélték, most nem. Ennyit ér egy kis rutin.

Végezetül még egy gondolat a meccs végi szurkolói reakcióról. Kicsit távolról kezdem: soha nem értettem azt, aki a lefújás előtt elhagyja a stadiont (kivéve, ha valami halaszthatatlan dolga van). Képes az ember egy/két hetet várni egy meccsre, majd akár egy órával - nem Magyarországon: órákkal - a kezdő sípszó előtt kimenni a stadionba, majd a végéről hazamenni. Az ilyen emberek miatt is szeretem a nagy feltámadásokat, mert általában nem vagyok kárörvendő, de ilyenkor igen.

Noszóval, a meccs végén, 1-3-as vereség után álltak a diósgyőri játékosok a pálya közepén és várták, hogy mi lesz. Igazából nem tüntetett a közönség, tapsra szerintem ők sem számítottak. Ennek a tanácstalanságnak lett a vége, hogy az elégedetlenkedők szépen elhagyták a stadiont - itt kapcsolódik az előző eszmefuttatás a Kaposvár elleni meccshez -, azok is, akik megvárták a végét.

Azt becsülöm a játékosokban, hogy egy vesztes mérkőzés után oda mertek állni elénk, hogy ezek vagyunk, ennyit tudunk, de azt beletettük. És meglepett a közönség reakciója - nem feledve, hogy a távozók miatt ez már más közönség volt, mint a meccs közönsége. Elsőre nem éreztem azt, hogy itt bármilyen taps járna, de utána én is lementem a kerítéshez, nem a konkrét meccs, hanem az őszi teljesítmény miatt. Az ismert nyári események következményekén akár sokkal rosszabbul is állhatnánk és tényleg volt néhány olyan meccs, amit élveztem. Emiatt pacsiztam a játékosokkal.

(Játékosonkénti értékelés ezúttal nincs, tanulság: egyből meg kell írni a posztot.)

2009. november 19., csütörtök

Tüntetés a Városház-téren (1999. január)

Wmitty kolléga eléggé el nem ítélhető módon a az örökkévalóság (ez a blog) helyett a múlandóságot (a dvtk.eu egyik híréhez csatolt fórum) választotta három videó publikálásához. Ezt a hibát hozom most helyre.







Érdekes végignézni a régi felvételeket, én csak egy infót teszek hozzá, amit az események után egy-két évvel hallottam: Alakszainé rettentően félt, meg volt győződve, legalábbis megveri a feldühödött tömeg, ha nem is tépi ízekre. Ezért vett fel piros kiskosztümöt, hogy az megvédi. Megúszta, a DFC nem (még másfél évig húzta).

Happy end: Alakszainé azóta kiszállt a politikából, a Diósgyőr pedig immár sokadik éve NB I-es.

2009. november 18., szerda

Ez itt a reklám helye (Hajrá Diósgyőr! 2009-2010 ősz)

Itt a Hawk Productions legújabb remeke, a Hajrá Diósgyőr! dvd-sorozat legújabb része, a 2009-2010-es bajnokság őszi szezonjáról.

A dvd borítója

Nem ajánlom, hogy milyen jó, mennyire érdemes megvenni, mert még magam sem láttam, de a sorozat korábbi részei ott vannak a polcomon, ez is megy melléjük. Majd nyugdíjasként milyen jó lesz felidézni a félbeszakadt Fradi elleni meccs hangulatát, vagy végignézni, hogyan szurkoltunk Nyíregyházán.

8 mérkőzés lelátói eseményei két lemezen, borítóval, tokkal - vonó nélkül - 1000 magyar forintért. Ha érdekel, akkor írj a hawk01(kukac)altavizsla(pont)hu címre!

2009. november 17., kedd

Meccsjegyek, anno...

A régi videófelvételek alapján készült DVD-anyagaimat rendezgettem ma este, ezek főleg a kilencvenes évek közepéről, valamint a Tornyi-érából származó gólösszefoglalók, szóval próbáltam beazonosítani így utólag, melyik pontosan mikor is játszódott. Az egy-két perces televíziós filmrészletekben megtalálhatók a góllövők, ez alapján tudtam következtetni az adott évekre, és végre találtam egy honlapot, ahol esztendőről esztendőre szépen megvan minden magyar NBI-es mérkőzés elég pontos jegyzőkönyve.
Azonban még a netes kutakodás korábbi periódusában kénytelen voltam a Google-le egy DVTK-Fradi derbi nyomába eredni; beírtam a keresőbe a góllövőket (Páling, Gregor, Vukovics, Fodor), és erre jött ki egy érdekes fórum, ahol aztán további, nekünk tetsző dologra bukkantam.
Például erre az 1992-es meccsjegyre, amelyet a DVTK Vasasnál tett látogatására nyomtattak; fiatalabbaknak mára már ismeretlen lehet az akkori nyomdatechnikai "varázsa"...

Az illusztrációt közlő fórumozó volt olyan kedves, hogy névsorokat is mellékeljen a 3-2-es eredmény mellé, így ma már egész nosztalgikus érzésekkel lehet böngészni a "Dohot - Bém, Leskó, Csízi, Szabó Zs. - Szlifka (Molnár a 66.), Dancs, Szvisztun, Farkas - Vitelki (Tóth M. a 21.), Adzsojev" felsorolást. A pesti oldalon sem kevésbé érdekes egyébként a "Babócsy - Gubucz, Juhár, Mészöly, Pecha - Sirinbekov, Galaschek, Tuboly (Erős a 73.) - Zvara, Teodoru (Nahóczky a 75.), Claude" lista. (Van-e még kortárs, aki emlékszik Gubucz Lászlóra?!)


A hozzászóló így emlékezik:
"A korszak leggagyibb jegyeit a Fáy utcában lehetett beszerezni: WC-papír minőség, 'szocreál dizájn', 70 Ft átbélyegezve nagy fekete 80-ra.
Viszont az akkori erősségű Vasas manapság simán nyerné a bajnokságot... Babócsy, Juhár, 'Kavics', 'Gala', Oleg Sirinbekov, Tuboly Frici, Zvara és Jean Claude Memba mind-mind egyéniség volt.
A Diósgyőrnél Leskó, Csízi, Dancs, Szvisztun és Vitelki érdemel említést. Na és az edző Sándor István, aki később Akasztón is ért el sikereket."

Következik aztán az inkriminált DVTK - FTC 1993-ból... A 0-4-re nem esik jól emlékezni, annál inkább a következő adatra: "Diósgyőr, 20.000 néző vezette: Nagy L."
Ehhez az alábbi komment tartozik:
"Jellemző a korszakra, hogy a jegyek 90%-án az eredeti ár felülbélyegzésre került... Illetve most látom, az 'Őrizze meg a jegyét, mert tombola sorsoláson vesz részt' feliratot... Még jó, hogy megőriztem, fel is nézek a DVTK honlapjára, hátha nyertem egy Csepel kerékpárt vagy egy Videoton képmagnót, esetleg egy szezonbérletet az 1993-94-es szezonra.
A hangulat fantasztikus volt a meccsen. A Fradi a tavasz legjobb teljesítményét nyújtotta. Gregor 'Gregucci' három legjobb Fradis meccsében benne volt... 3-nál több jó meccse nem is volt nálunk. Na és Páling 'Sisak' is betalált." Egy zöld-fehér szimpatizánsnak nyilván kellemesebb ezeket felidézni.


Aztán jönnek még magyar válogatott-jegyek, belépők a Ferencváros 1995-ös BL-találkozóira (ezek nekem is megvannak!).
Érdemes tehát nézelődni kicsit, főleg ha az ember a kilencvenes évek elejének "nyomaira" kíváncsi.

Játszik-e a szerencse?

Sokszor írom én is, hogy egy kis szerencsével így vagy úgy alakulhatott volna egy mérkőzés. Azt tudjuk, hogy a "ha" nem játszik, de játszik-e a szerencse?

Alapesetben elfogadom azt a magyarázatot, hogy a jó- és a balszerencse, a javunkra és ellenünk irányuló bírói tévedések száma hosszú távon kiegyenlíti egymást. (Az egyszerűség kedvéért ne menjünk abba bele, hogy egy jogtalan 11-es 5-0-nál is jogtalan és 0-0-nál is, mégis egészen más lehet a következménye.) Ha ez ilyen egyszerű lenne, akkor Viskovic, Milcic és Lakatos öngólja után várhatnánk, hogy tavasszal az ellenfelek nem is Kovács/Somodi/Kodalaev/??? kapujára, hanem a sajátjukra támadnak és oda próbálnak gólt rúgni.

De pont az öngólok kapcsán jut eszembe egy másik régi mondás, a szerencse azt támogatja, aki tesz is érte. Ha fel sem bukkanunk az ellenfél kapuja előtt és még beadás sincs, nemhogy kapuralövés, akkor biztosan nem vét öngólt az ellenfél védelme. Ezért szoktam azt írni, ha nem is megy a játék, akkor is be kell szorítani őket, ott kell tartani a 16-os környékén a labdát, a folyamatos figyelem miatt majd elfáradnak, és hibáznak (öngól, 11-es stb.)

Fel lehet tenni a kérdést, túlmisztifikálom-e a szerencse kérdését a fociban, avagy van-e értelme egyáltalán ennek a posztnak. Szerintem van, mégpedig azért, mert minél jobb egy bajnokság, annál inkább a tudás dönt és fordítva, minél gyengébb a színvonal, annál inkább a szerencse. Egy példával megvilágítva: ha egy vizsgára a 20 tételből 10-et megtanulsz, akkor nagy mértékben a szerencsén múlik, hogy hányast kapsz, de ha mind a 20-at bevágtad, akkor már csakis rajtad. És sajnos a magyar foci még 10 tételt sem tud...

Tehát: szerencse fel!

2009. november 10., kedd

DVTK - Kaposvár videók (2009-2010, 14. forduló)

Film a DVTK-ról

Majdnem azzal kezdtem, hogy ritkán készítenek filmet a DVTK-ról, de utána rájöttem, hogy az elmúlt 15 évben kettő is készült. (A sokak által nem szeretett, a Juhász-Léhi Tóni-féle, és a Marvel Designé, amiben szerény személyem is megszólalt). A centenáriumra pedig itt lesz a következő.

Magáról a film tervéről már régebben hallottam, de most megvolt néhány jelenet forgatása és egészen kedvet kaptam hozzá.

A koncepció szerint az interjúk mellett archív felvételek és dramatizált jelenetek lesznek, ezeket rögzítették most. A fotókat, videókat nézve akkor is ígéretes lenne, ha nem ismerném egyébként a szereplőket - már akit felismerek lódenkabátban, micisapkában -, így pedig még poén is.

50 évet vissza az időben (Fotó: Hawk)

Decemberre ígérik a filmet, én már nagyon várom, hogy mit sikerül kihozni a témából. Nagyon bízom benne, egy, a centenáriumhoz méltő film kerül a polcomra.

(Azt tudom még, hogy 1910 forint+Áfa lesz az ára, a klub is részesedik a nyereségből, de hogy milyen hosszú lesz, kik szerepelnek benne, arról semmit. Esetleg valaki ki tudja egészíteni?)







2009. november 8., vasárnap

Gólöröm (DVTK - Kaposvár 2009-2010)

A DVTK - Kaposvár mérkőzésre kiadott műsorfüzet.



Az összes oldal itt.

2009. november 7., szombat

A DVTK - Kaposvár előtt

Egy kicsit más lesz most ez a blogbejegyzés, mert kinn voltam a pénteki edzésen és nem fotóztam, hanem a gyakorlást néztem.

A kezdőcsapaton nem változtat Aczél Zoli, ugyanazok lépnek pályára, mint a Fradi ellen. Egyedüli bizonytalanság, hogy megsérült Kovács Zoli ujja, de törés nincs, remélhetőleg tudja vállalni a játékot.

Kovács Z.
Bognár Zs., B. Milicic, V. Jeknic, D. Vukadinovic
Búrány Z.
Takács P., Huszák T., Lippai Á., Ivancsics G.
Balajti Á.

Ez nagyjából meg is felel az igényeimnek, tényleg az lesz a kérdés, hogy hány játékos lép majd fel Balajti melé a támadásokban. A Ligakupa-meccsen látottak alapján elgondolkodtam azon, hogy Apostu vagy Szabó Viktor nem férne-e be a kezdőbe, de akkor is írtam, hogy a Fradi-tarcsi ellen azért nem olyan nagy teljesítmény jól játszani, illetve Apostu még nem bír 90 percet, Szabó Viktor pedig egy talány. Mindenesetre nem lepődök meg, ha mind a ketten pályára lépnek a meccs folyamán.

Úgyszintén várom a pályára Lipuszt, mert az edzés végén, mikor a szabadrúgásokat gyakorolták, olyan bombákat eresztett meg, hogy csak. Nem volt sorfal, de sokkal többször rúgott gólt, mint hogy mellé ment a labda. A másik érdekes jelenet az volt, mikor levezetésként Balajti megmondta Somodinak, hogy melyik sarokba rúgja a büntetőt - "így már meleg lesz" -, de ennek ellenére betalált háromszor is.

A Kaposvár biztosan beáll védekezni, így kulcsfontosságú lesz, hogy a pontrúgásokkal mit tudunk kezdeni, illetve hogyan tudjuk hatástalanítani az ellenfél kontráit. A pontrúgások alatt ezúttal nem csak a beadásokat értem, mert arra biztosan készül a Kaposvár, hanem a közvetlenül kapura rúgható szabadrúgásokat, mert ebből viszonylag kevés volt eddig. Ehhez oda kell érni az ellenfél 16-osa elé és ott szabálytalanságot kicsikarni.

A Kecskemét és a Ferencváros elleni meccsel ellentétben ezúttal akkor sem számítok nagy különbségű győzelemre, ha már a második percben is vezetünk, mert a Kaposvár hátrányban sem fog kitámadni. Nyugodtan kell játszani, figyelni a 90. percig és akkor verhető a Kaposvár.

Szerencsére ott áll a Diósgyőr, hogy ezzel a három ponttal menthető az őszi szezon, minimum 15 pont még akkor is elfogadható lenne, ha nem szezon közben kellett volna csapatot építeni. De hol van az a 15 pont?

Gólöröm (DVTK - Paks 2009-2010)

Egy elmaradást pótlok most, a DVTK - Paks mérkőzésre kiadott műsorfüzetet még nem tettem föl. Tessék, itt olvashatjátok.


És ne felejtéstek, ha van a szekrény alján néhány elfekvő Gólöröm, Aréna, Katlan, akkor nézzétek meg, hátha tudtok segíteni kiegészíteni a gyűjteményemet.

2009. november 5., csütörtök

Nagyon sima volt (DVTK - FTC 3-0, Ligakupa)

Ha a bajnoki kapcsán azt írtam, annyira nem hozott lázba a Fradi elleni meccs, akkor a Ligakupa-meccs után most azt írom, már unalmas is a Fradi. A szombaton látott csapat sem "a" Fradi volt, a szerdai pedig pláne, igaz nekik mentségükre szólhat, hogy gyakorlatilag az NB III-as csapat játszott, mert az első csapatnak akadt jobb elfoglaltsága, ők az ETO-t verték éppen bajnokin.

Éljen, éljen! (Fotó: BOON)

Persze az is igaz, hogy a DVTK sem a legerősebb felállásban játszott, Kodalaev most védett először, Bálint is csak az NB III-ban játszott és többen is kispadoztak mostanában. Erre jó a Ligakupa, ha valakinek van elég játékosa, akkor a kezdők nélkül is ki tud állítani egy normális kezdőcsapatot.

B. Kodalaev
Lakatos B., Kállai N., D. Viskovic, Horváth Sz.
Nagy R., Bálint L. Gy., Horváth G., Lipusz N.
Szabó V., B. Apostu

A meccsről igazából sokat nem lehet elmondani, mert a Fradi fiataljai messze nem az a kategória, mint a mi második sorunk. Ha Kodalaev a saját kapuja elől kígyózik át az egész pályán majd befejeli a gólvonalra állított labdát, akkor is lehetne legyinteni, gyenge volt az ellenfél. Nem mondom, hogy nem volt jó teljesítmény, de ott motoszkál, hogy mi lett volna egy komolyabb csapat ellen. De legalább lehetett gyakorolni a támadásvezetést, beadást, helyzetkihasználást és a gólörömöt is.

Ha jól emlékszem, az év elején próbálkoztunk a védők mögé bejátszott labdákkal, de eredménytelenül. Most ismét ezt láttam, de már sokkal hatékonyabban. Persze nem lett mindegyik ziccerből gól, de nagyon sok helyzetet sikerült kialakítani. Nekem kifejezetten tetszett a Szabó-Apostu csatárkettős, sokszor játszották meg egymást, a második és a harmadik gól is ebből esett. Ahogy mellettem mondták, Viktor új arcát ismerhettük, aki forintos labdákkal szolgálja ki a társat. És ha már Szabó Viktor. Megint rontott ziccert, de amikor oldalról magasan jött be a labda, azt azért csak befejelte és ismét a védő mögül indulva. Ha lenne két valódi szélsőnk, akkor lehet, már sorban állnának az angol klubok a góllövőlistát vezető Szabó Viktorért. Így meg...

A fradisták időnként egész gyorsan felhozták a labdát, de ennek az is oka lehetett, hogy Lakatos és Horváth Szabolcs is igencsak támadó felfogásban játszott, próbálták széthúzni a mezőnyt, nem is az oldalvonal mellett, hanem az oldalvonalon lopakodtak előre.

Kodalaev és Giák is magabiztosnak tűnt, feltűnő volt, hogy előbbi a magas termete ellenére milyen gyakorisággal mozdul ki a kapuból. A másik "új" ember, Bálint László György "Gyuszi" viszont sok nyomot nem hagyott bennem, bár az is igaz, tudtommal nem a középpálya az igazi posztja.

Nagy eredménye volt még a meccsnek, hogy nem fáztam meg és mindent megtudtam a németországi tehéntenyésztés állatorvosi vonatkozásairól. Ezért ezúttal nem is vállalkozom játékosnkénti értékelésre.

DVTK - FTC videók (Ligakupa, 2009-2010, 7. forduló)

2009. november 4., szerda

1-2, 1-3, 0-3 (FTC - DVTK 0-3)

Amikor elkészül a szezon előtt a sorsolás, sokan azzal kezdik, hogy mikor játszunk a Fradival, Újpesttel, Nyíregyházával stb. Engem ennyire nem hoz lázba egy FTC elleni meccs már hónapokkal előtte, de kétségtelen, az Üllői útra lehetőség szerint elutazok (ha jól számolom, akkor most hatodik alkalommal).


Ezt az igyekezetet tetézte azt, hogy a kincstári optimizmuson túl most valós esély is volt a győzelemre, nem is beszélve arról, hogy a korábban elhullajtott pontok miatt a Diósgyőrnek akkor is nyerni kellett volna, ha a Manchester Unitedhez utazik. De arra, hogy 3-0-ra is vezetünk, azért nem számítottam.

A meccs nem indult jól számomra, mert nem láttam az elejét. A vonat mintegy félórát késett, a rendőrség pedig teljesen töketlen volt. Ha volt is valami tervük arra, hogyan érjünk oda a kezdő sípszóra, az teljesen dugába dőlt a késéssel, pedig így is ott volt Pesten mindenki egy órával a meccs előtt. A Keleti - Üllői út lehet vagy 20 perc, szóval egy normális szervezéssel még be is melegíthettünk volna. Ehhez képest metróval mentünk, ahol majd minden megállóban volt egy "okos" ember, aki nem állta meg, hogy beszóljon/beintsen az amúgy is csak erre váró tömegnek. Több érdekes jelenetet is láttam a nap folyamán, az egyik a metróban történt, egy rendőr visszarántott az ablakból egy zöldnek(?) kiabáló diósgyőrit, de azonnal ketten ugrottak a helyére.

A Nagyvárad térre érve néhány fradista várt ránk, mire ma sem rekonstruálható módon kiszállt mindenki. A saját fülemmel hallottam, hogy a rendőrök mondták, hogy kiszállni, de hogy nekünk szólt, vagy egymásnak, hogy megakadályozzák a balhét, az nem derült ki. Már hallottam, hogy milyen balhé volt a metróállomáson. Elárulom, semmilyen. A rendőrök felkergették az emeletre a fradistákat, akik onnan köpködtek. Azt nem mondom, hogy néhányan nem szívesen mostak hátat este, mert fájt a gumibot nyoma, de ez a rendőrök impotenciája, akik inkább rásóznak egyet az emberre, minthogy előállítanák. Mindenesetre itt állt néhány percig a szerelvény, kérdeztem az egyik rendőrt, merre tovább. Azt válaszolta, vissza a metróba, majd alighogy leültünk már szóltak is, mégis szálljunk ki, gyalog megyünk. Két dolog vált ekkor világossá: 1, örüljünk, ha a meccs kezdésére odaérünk, 2, a rendőrség kapkod, nincs kellően felkészülve, rögtönözve próbálja megoldani a biztosítást.

Egy, az Üllőivel párhuzamos néptelen utcán sétáltunk a stadion felé, majd mikor már mellé értünk megálltunk és vártunk és vártunk és vártunk. Kiderült, a rendőrségnek az a terve, kezdődjön el a meccs, menjenek be a hazai szurkolók, majd a stadiont megkerülve visznek minket a vendégszektorba. Csak tervnek volt jó, mert a fradisták egy részét alig érdekelte a meccs, volt, aki be sem ment, míg mások a játék helyett minket néztek, mikor végre elindultunk. El sem tudom képzelni, mi történik, ha nem 300-an, hanem ezren vagyunk. Érdekes gondolat volt, hogy 1998-ban mi is és a fradisták is kb. háromszor annyian voltunk, mégis lement a meccs nagyobb balhé nélkül, pedig akkor is mi nyertünk.

Már a vendégszektor alatt nyomorogtunk, amikor nagyobb kiabálást hallottam. Gólt lőtt a Ferencváros. De mégsem, annak azért nagyobb hangja lett volna. Akkor egy nagyobb helyzet. Mégse, gól, de mi lőttük, mondták mellettem. Ekkor elkezdett ünnepelni a tömeg, én csak akkor követtem őket, mikor a feljáró tetején láttam ugrálni egy olyan embert, aki látta az eredményjelzőt.

Mintegy 20 percet késtem és nagyjából 25 percet nem játszhattak le a csapatok, így amit írok a meccsről, azt 45 perc alapján írom (meg a gólösszefoglalók).

A csapat gyakorlatilag végig ugyanabban az összeállításban játszott, Szabó Viktor talán egy percet, ha pályán volt.

Kovács Z.
Bognár Zs., B. Milicic, V. Jeknic, D. Vukadinovic
Búrány Z.
Takács P., Huszák T., Lippai Á., Ivancsics G.
Balajti Á.

Tehát Jeknic visszatért az eltiltása után, ahogy Aczél elmondta, a fejjátéka szólt mellette Viskoviccsal szemben. A balhátvéd Vukadinovic lett, míg Taki kiszorult a középpálya jobb oldalára, ahonnan Huszák bentebb lépett. Gohér és Lipusz pedig még rosszabbul járt, hiszen ők a kezdőből szorultak ki.

Kívülről és utólag nagyon könnynű okosnak lenni, ki is szoktam használni ezt a lehetőséget, de most azt kell mondjam, Aczél Zoltán minden húzása egyenként bejött. Amikor a meccs előtt mondta, hogy a Fradi ívelgetéseire készülnek, csodálkoztam, mert újabban tudtommal már nem ívelgettek annyit, erre azt láttam, hogy Milicic és Jeknic többet fejelt, mint rúgott a labdába. Féltette a csapatot az erélytelen bírótól, nem is alaptalanul, mert Balajti esetét mindenki ismeri, de Takács Petit is gyomron vágták a sárgája előtt és több büntető jellegű szabálytalansága is volt a fradistáknak. Úgyszintén tartott attól, hogy a 16-os környékéről körbelövöldözik a hazaiak a kaput a bíró jóindulatának köszönhetően. Ez is így történt, ha Ferenczi nem nagyon feltűnően könyökölt, akkor a védők ellen fújt Sulyok.

Tényleg sokat védekeztünk, de számomra is meglepő higgadtsággal. Lelki szemeim előtt egy első félidei szituáció tűnik fel, mikor a balhátvéd posztján 3-4 passzal csalogattuk a fradistákat, majd utána vágta előre Lippai a labdát. Időhúzásnak is jó volt, demoralizálásnak még jobb.

Az viszont igaz, a stabil védekezésből nem nagyon sikerült rettegésben tartani a hazaiakat, nekik maximum akkor telt meg a nadrágjuk, ha szabadrúgáshoz jutott a DVTK. Ivancsics beadása hajszálpontos volt, Jeknic nagyon szépen csúsztatta meg. A helyszínen viszont majdnem fogtam a fejem, mert elsőre úgy tűnt, éppen Milicic elől fejeli el védőtársa a labdát. Ha Milicicnek több szerencséje van, akkor akár a meccs hőse is lehetett volna két góljával, mert Lippai beadásáról sem sokkal maradt le. Így Balajti felé ment a labda, aki úgyszintén nem érte el, de sebaj, nem közvetett szabadrúgás volt.

És idén már másodszor dőlhettem képzeletben hátra, 3-0-nál tudtam, itt ma ez a Fradi nem egyenlít. Sok gyenge csapatot láttam már az idén a Pápával kezdve a Vasason, Honvéden át a Nyíregyházáig, de az FTC mindegyiket alulmúlta. Találtak egy gólt, mert szétnyílt a sorfal, de amúgy arra rúgták a labdát, amerre álltak. Most már azt is el tudom képzelni, hogy az angol edzők azért választották ezt az egyszerű taktikát, mert másra alkalmatlan a keret. Az kérdéses volt számomra, hogy rúgunk-e további gólokat, mert éppen a fellazuló védelem ellen élő Balajtit cserélte le Aczél, de nem derült ki, hogy Szabó Viktor mit tud tenni, mert kezdetét vette a balhé.

Illetve balhé már korábban is volt, mert a játék közben a kapus mellett leeső görögtűz igen erőteljesen befolyásolta a teljesítményt, nem lepődnék meg, ha Kovács Zoli a fény miatt nem tudta volna megfogni a labdát. Majd jöttek a bedobálások, rendőrök, erre tényleg nem érdemes sok szót vesztegetni, látható volt a zöldek nem akarják, hogy lemenjen a meccs. Amikor 2000 tavaszán Diósgyőrben szakadt félbe a DFC - Dunaferr, akkor nagyon hasonló események történtek, azzal a nagy különbséggel, hogy akkor nem kiesett, hanem megszűnt a DFC. (Ráadásul a Fradi most még ki sem esett.) Értem én az elkényeztetett srácokat, nem ízlik nekik a sok vereség, de ők hitték el, mert el akarták hinni, hogy a Fradi csak bajnok lehet. Hát nem. És egyre inkább nem.

Most, néhány nappal az események után leginkább azért vagyok szomorú, mert a hazai szurkolók miatt nem tudtuk istenigazából megünnepelni a győzelmet. A csapatot beparancsolták az öltözőbe és ablakon keresztül mégsem olyan a Hé, fiúk! - még ha Takács Peti is vezényli - mint a zöld gyepen. Így sem szomorkodtunk, de azért van egy kis hiányérzetem.

A meccs után ismét jött a rendezői tanácstalanság, minket még véletlenül sem tájékoztatott senki egészen 8 óráig. Lementünk a szektor alá, ahol a rendezők teljesen indokolatlanul rátámadtak a szurkolókra, majd vissza a lelátóra. Ott jól elvoltunk, bár ha még néhány órán keresztül ott tartanak, akkor biztosan szegényebbek leszünk néhány lefagyott végtaggal. De lagalább tudtam beszélni néhány ismerőssel, láttam Horváth Szabolcsot, aki a keretből kiszorulva is eljött a meccsre, más pedig panorámaképet készített, hiéba mondtam, hogy sötét van ;-)

Az üres stadionban várakoztunk (Fotó: eletunknapjai.tar.hu)

És időközben a rendőrség is rájött, milyen hasznos jármű az autóbusz és mennyivel gyorsabban lehet vele haladni, mint a gyaloglással kombinált metróval. Így miután elhagytuk az Üllőit, már teljesen eseménytelenül érkeztünk meg a Keletibe. Kíváncsi vagyok, meddig tart a memóriájuk, következő alkalommal már odafelé is busszal visznek, vagy ismét a metróval próbálkoznak.

Végezetül a megfejtés, hátha van valaki, aki nem érti a címet. (Egyáltalán, érti valaki?) Lemaradtam az első gólról, így saját szememmel "csak" 2-1-es sikert láttam, a valóságban 3-1 volt az állás, mikor a bíró félbeszakította a meccset, amit végül a fegyelmi bizottság 3-0-lal írt a javunkra.

Játékosonkénti értékelés



Kovács Zoltán: Egy hibája volt, amikor mellette esett le a görögtűz, az megzavarta. A gólhoz véleményem szerint semmi köze még ha közel is ment hozzá a labda, mert azért áll ott a sorfal, hogy a kapusnak ne kelljen azt a területet védeni.

Bognár Zsolt: Most nem volt annyira kiemelkedő, mint a Paks ellen, de biztosan fogta a jobboldalt.
Boris Milicic: Jekniccsel kettesben kifejelt mindent, nem engedte élni Ferenczit annak ellenére, hogy a bíró próbálta elvenni a kedvét a szoros emberfogástól. Ha végigmegy a meccs, nem biztos, hogy Sulyok engedi neki végigjátszani a 90 percet. És nem sokon múlt, hogy szerezzen két gólt.
Vlado Jeknic: Stabil védekezés, gól, egy védőtől sokkal többet nem is lehet elvárni.
Dejan Vukadinovic: Nagyon magabiztosan zárta le a baloldalt, úgy tűnik, meg is ragad azon a poszton.

Búrány Zoltán: Inkább nem írok semmit, ha sikerül megnézni a meccs felvételét, akkor direkt figyelni fogok rá.

Takács Péter: Annak ellenére, hogy a DVTK első csapatában keveset játszott jobboldali középpályásként, lehet, ez lesz az igazi posztja, legalább is nagyon zavarta az ellenfél bal oldalán feltűnő játékosait, hogy egy labdaszerző áll előttük. Ha minden kötél szakad, jöhet a lelátóra vezényelni a Hé, fiúkat.
Huszák Tamás: Góljával megalapozta a győzelmet - ha kevésbé szerény lennék, akkor azt írnám, eldöntötte, mert azt írtam a meccs előtt, hogy aki az első gólt lövi, az nyer. Amúgy ő is inkább védekezett, de ha minden meccsen lő egy gólt, akkor felőlem akár át se lépje a felezővonalat. (Jó kis értelmi zavar)
Lippai Ákos: Így kell beadni. Ha beleér valaki, akkor gól, ha nem, akkor is. Mivel a meccs eleji lövését nem láttam, ezért nekem inkább a védőmunkája és a labdakihozatalai maradnak meg ebből a meccsből.
Ivancsics Gellért: A másik beadó. Sok szép és emlékezetes megmozdulást nem tudok felidézni, ő is inkább védekezett, mint támadott

Balajti Ádám: Profihoz méltón viselte Dragóner brutalitását, többre mentünk vele, mintha ámokfutásba kezd utána. A kitámadó Fradi ellen jött volna el az ő ideje. Így, hogy a védők, középpályások gólt szereztek, nem hárult akkora teher rá.

Szabó Viktor: Mondanám, hogy eggyel több NB I-es meccsen lépett pályára, de az FB törölte a meccset.

2009. november 3., kedd

Mi legyen az FTC - DVTK végeredménye?

(Lesz helyszíni beszámoló is a Fradi - Diósgyőrről szokás szerint, de egyelőre nincs 1-2 órám megírni.)

Ahogy közeledik a szombaton félbeszakadt FTC - DVTK mérkőzés fegyelmi tárgyalása, úgy tudunk egyre többet a magyar foci fegyelmi szabályzatáról. Amikor kitaláltam, hogy erről írok kedden, akkor még azt hittem, majd tudok újat mondani, de most úgy vélem, érdekesebb, ha nem arról írok, mi a jogszerű, hanem ha arról, mi a jobb a Diósgyőrnek.

Fotó: Homoky György (BOON)

Elvi síkon három lehetőség áll fenn, marad a pályán elért 3-1-es győzelem, vétlen csapatként 3-0-lal megkapjuk a három pontot, vagy 3-1 a javunkra és lejátsszák a maradék ~25 percet.

Ebből egyértelmű, hogy a legutolsó a legkevésbé kedvező (szerencsére az is biztos, jogszerűen nem születhet ilyen döntés), marad az 1-3 és a 0-3. Szemmel látható, hogy egy gól a legnagyobb különbség, ami most semmit nem számít, de ki tudja, mi lesz a bajnokság végén? Hirtelen most nem is tudom, mi rangsorol, ha két csapat ugyanannyi ponttal áll a 30. forduló után. (Minden bizonnyal a több győzelem, ha az is egyenlő, akkor a gólkülönbség.) Szóval, lehet szerepe ennek az egy gólnak is.

Rövid távon többet számíthat, hogy ha megállapítják az eredményt, akkor nincs gólszerző, de nincs sárga lap sem. Örültem Huszák, Jeknic és Lippai góljának is, de sajnos egyikőjük sincs versenyben a gólkirályi címért, a dicsőséget pedig nem lehet elvenni, így sok gyakorlati szerepe nincs a találatuknak, viszont Milicic, Takács és Vukadinovic sárgája még rosszul jöhet, ha összegyűlik az öt.

Ezzel az a helyzet áll elő, hogy a jog egy olyan megoldás pártján áll, ami a DVTK számára is a legkedvezőbb.

2009. november 2., hétfő

Egy mérkőzés margójára (és a 91-es szája széle)

Takács Peti, írj egy blogbejegyzést! - biztattuk Norbi barátommal a fiatal labdarúgót, akinek van miről mesélnie mostanában, viszont a hivatalos klubhonlapon vezetett webnaplóját mostanában elhanyagolta. S hogy miért kezdtem a mondatot, egyszersmind a bejegyzést ilyen fura felszólító móddal? Hogy visszautalhassak egy több mint féléve írt riportomra, amelynek hasonló lett akkor a címe, s aminek felidézésre most az ad apropót, hogy Petivel, amikor az említett témáról (is) beszélgettünk a napokban, dedikáltattam az illető újságot.
Ha valaki szívesen elolvasná, beszkenneltem az immár igen értékes aláírással gazdagabb papírlapot (olyan újságban jelent meg, amit "élőben" kevesen láthattak):

A másik U20-as válogatottbeli diósgyőrivel meg épp tegnap volt alkalmam (először hosszabban) beszélgetni, és kellemes kis interjú kerekedett ki belőle, s amiatt bátorkodom ezt is az olvasó figyelmébe ajánlani, mert kedvenc csapatunk ifjú tehetsége igen kedvező fényben tűnik fel benne, ráadásul tesz egy olyan felajánlást, aminek híre jó ha minél többekhez eljut. Íme, itt olvasható.
Mindez nem "privatizáció" akart lenni, hanem én is csak a magam módján élem ki a hétvégi nagyszerű eredmény felett érzett határtalan örömömet: ilyenkor az ember büszke rá, hogy ehhez a klubhoz - akár egyszeri szurkolóként, akár máshogy - köze van, pláne ha egyik-másik játékost még van is szerencséje személyesen ismerni. Ha kérdeznék a véleményemet a klubnál, arra biztatnám is az egyesületi vezetést, hogy ezt használja ki: tegye lehetővé, adjon alkalmat rá, hogy minél többen közelebbről megismerjék a mai focistákat, szorosabbá váljon a kapcsolat, mint amennyit kéthetente meccseken a pályaszéli kerítés (és az azon átnyúlva pacsizás) elérhetővé tesz. Találjon rá fórumokat, a hogy "péerezheti" a labdarúgókat, s aki alkalmas rá, azt tegye, úgymond, helyi celebbé. Nem titkolom, saját szakmámban ez irányba magam is megpróbálok minél többet tenni... talán már néhány héten belül láthatjuk az eredményét, addig nem akarom elkiabálni. És nincs mese, ebben a pillanatban (ezekben a hetekben) a két 19 éves srác a favorit, a top-téma, a sztori, a főszereplő.

Nota bene, a Fradi-meccs egyikükről sem szólt, azazhogy egyikükről mégiscsak, de azt meg legszívesebben elfelejtenénk. Viszont nem lehet elfelejteni a Ferencvárosnak - értve ez alatt most mindent, ami a "zöld-fehér" fogalomba beleérthető -, hogy sikerült elrontaniuk a miskolci ünnepet. Akárhogy is alakul ennek a kalamajkának a vége, ebből felhőtlen örömködés már nem sülhet ki. Legfeljebb a begyűjtött három pont miatti elégedettség.
Peti barátommal néztük tévén a szombati derbit, és úgy alakult, hogy felszabadultan ugrálni a szobában egy percig sem volt alkalmunk. Először, vezetés, DVTK-gól ide vagy oda, a félelem, a kötelező óvatosság kötött béklyót az ugrani készülő lábunkra. Ez megmaradt a szünetben is. A mai Diósgyőr is erre predesztinált minket, a főváros-fóbia is, nem beszélve a bírói ténykedésről... Komolyan mondom, ha egy játékvezető ilyet elenged-megenged, mint amire Balajti Ádámmal szemben ragadtatta magát egy, hm, játékos, szóval az ilyesmi simán "átmegy", akkor az ember miben merjen bízni?! - szóval ezek után az se biztos, hogy azt hirdetik ki győztesnek egy meccs végén, aki több gólt rúgott. Mi a garancia arra - persze, most azért már ironizálok -, hogy nem a DVTK-t és játékosát büntetik meg, amiért mindenki által látott módon arcával durván, sportszerűtlenül rátartott a vétlen fradista könyökére?...

Nehéz ezen túllépni, de kénytelenek vagyunk. Ugyanakkor nagyobb léptékkel nézve a jelenséget mégsem tudok. Annyit lehetett hallani az elmúlt három évben, hogy "a Ferencváros nélkül nem az igazi az NBI", hogy mennyire hiányzik a Fradika, és hogy micsoda méltatlanság, hogy azt a sok ezer igazi szurkolót elzárják az elsőosztályú meccslátogatás lehetőségétől. Például az inkorrekt Nyíregyháza és Kecskemét, amely nem engedte annak rendje és módja szerint a "100 százakék magyar" csapatot mihamarabb visszajutni jogos helyére! Még jó, hogy az MLSZ szemet hunyt efölött. Ne feledjük, emiatt valaki alaptalan túlzással vádolna, hogy a Ferencváros az a magyar egyesület, amelynek az MLSZ-vezetésben saját képviselője van. (Vagy legalábbis pár éve még volt, így, nevesítetten. Per pillanat nem tudom.)
Szóval a fentiekkel ellentétben - amit pedig oly sok futball-közeli hivatalosság, nagy tekintélyű akárki hangoztatott ezekben az átmeneti években - nekem, bevallom, egy pillanatra sem hiányzott a Fradika. És ezt nem a diósgyőriként kötelező "ellenségesség" mondatta velem, és most sem. Hanem mert világos volt: az a jelenség, hogy van egy klub, amelynek a stadionjában rettegni kell, ha oda vet a sors; amelynek ha csapata nálunk játszik, szintén rettegni kell, de nem csak a stadionban, hanem jóformán az egész városban; amely csapat ha játszik, örök kérdés, hogy a játékvezetés meddig és mennyire bír pártatlan maradni; amely klubot tilos és elítélendő tevékenység nemhogy bírálni, de akár csak finom kritikával illetni, ám amely egyesületet segíteni úgyszólbván hazafias kötelessége mindannyiunknak... vagy különben kapunk a képünkre - na, tehát hogy ez a jelenség annyi időre tűnt el a magyar futballéletből, ameddig a Fradi. Nem volt (első osztályban) - ugye, hogy nyugalom volt? Hiányzott a fenének. Most, hogy megint itt vannak, egyből jönnek a balhék. És a bizalom elvesztése, az őszinte hité, hogy ez a játék, ez a bajnokság a sportról, a sportszerű versengésről szól. Meg az úgynevezett egyenlő feltételek illúziója...
Régi keserves sztorikat sok vidéki klub (de még az újpestiek is!) tudna mesélni, mi is, de legalább újabbak nem keletkeztek az utóbbi időben. Hanem majd most megint...?

Szóval akárhogy is alakul a zöld asztalnál ennek a botrányos véget ért találkozónak a sorsa, ebből igazán jól már nem jövünk ki. A magyar futball általános hitele is megkérdőjeleződött ismét, ennek semmilyen drukker nem örülhet, egy pálya, egy klub balhéi mindnyájunkra, az egész sportágra rossz fényt vetnek. És ne legyenek illúzióink: sokakban a dolog úgy marad meg, hogy "megint Diósgyőr-meccsen volt balhé". Vagyis "Pestre mentek a miskolci ultrák, és botrány volt, félbeszakadt mérkőzés". Pedig - és ezt most nagyon hangsúlyosan szeretném kiemelni, legalább magunk között -, amennyire én láttam, a tévében és videófelvételeken át, a vendégtábor most igazán példásan viselkedett. Nem is jogos a "most" kitétel: a Diósgyőr, a diósgyőri futballközeg napjainkban már jóideje igazából problémamentes övezete a sportéletnek. Egy-egy beugráló ember ha az egyesületnek okoz is pénzbüntetést (a szövetségnek pedig biztos bevételt...), tudjuk, hogy ez valódi veszélyt nem jelent, Miskolcon senkinek sem élete, sem testi épsége, de még a nyugodt szórakozása sincs veszélyben, ha a stadionba megy. És, lám, igaz ez idegenben is, Pesten is, egy ősi rivális - "gyűlölt ellenség" - oroszlánbarlangjában is. Nem a miskolci vendégek miatt történt, aminek történnie kellett.
(Annál ijesztőbb olyasmiket hallani, miszerint a kilencedik kerületi balhékeltők között már meccs előtt tudni-hallani lehetett, hogy ez a kilencven perc nem fog kilencven percig tartani...)

Nekem a vendgészurkolók 300-400 fős csoportjának képe úgy marad meg az emlékezetemben, ahogy a korai lefújás után - részben, mint utóbb kiderült, kényszerűségből - még sokáig a szektorában maradt, sőt, kihasználva a Fradi-stadion speciális építészeti adottságait, a lelátóról széléről "kihajolva", ahogy mondani szokás, "egymásra talált" imádott játékosaival, akik meg az öltözőablakból tették ugyanezt. Egészen példátlan élmény volt, még látni is!
Hát még átélni... De erről hamarosan Norbi barátom mesél egy külön posztban.

2009. november 1., vasárnap